Navštivte některý z našich zpravodajských portálů!

REKLAMA
Mapa ČRMoravskoslezský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Pardubický kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Ústecký kraj Karlovarský kraj Plzeňský kraj Hlavní město Praha Středočeský kraj

Jak si užít Vánoce a nebát se příští návštěvy u diabetologa – poradí příručka

Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2 až 4 kilogramy. Na vině je samozřejmě přejídání, nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu, popřípadě sladkých nápojů. Pokud se zdravý člověk jeden den přejí, s jeho hmotností se vůbec nic nestane. I jednorázové přejedení však může být rizikové pro lidi, kteří se léčí s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, dnou nebo žlučníkem. Nadměrný energetický příjem či konzumace alkoholu u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky. Může dojít až ke ztrátě vědomí, hrozí i zhoršení stávajících ischemických potíží s rizikem mozkové příhody nebo infarktu myokardu.

Jak je vidět, zdánlivá nebezpečí číhají na diabetiky na každém kroku. Nadměrný energetický příjem u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky s vyššími hladinami cukru (hyperglykémii). Dalším rizikem je například kombinace metforminu (lék na zvýšení inzulinové citlivosti) a alkoholu, která může vést až k rozvratu vnitřního prostředí organismu. U diabetiků, kteří si aplikují inzulín, může být nebezpečím i hypoglykémie, ke které dochází při velkém poklesu hladiny cukru, zejména při nadměrné konzumaci alkoholu.

V současné době je možné snížit riziko hypoglykémií užíváním inzulínových analog. Jedná se o biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, kdy je změnou jeho původní struktury dosaženo dalších pozitivních vlastností. „Inzulínová analoga přináší řadu výhodných vlastností, které usnadňují inzulínovou léčbu u pacientů s diabetem 1. i 2. typu. Umožňují náhradní léčbu inzulínem přiblížit více fyziologické tvorbě inzulínu za normálních podmínek, což je klíčové zejména u pacientů s diabetem 1. typu. U pacientů s diabetem 2. typu je pak možné díky rychlejšímu nástupu účinku a kratší době jeho trvání podávat menší dávky inzulínových analog a lépe inzulínovou aplikaci načasovat. U pacientů s nadváhou nebo obezitou lze díky snížení množství sacharidů ve svačinách a druhé večeři (nebo i jejich úplnému vynechání) lépe dosáhnout snížení tělesné hmotnosti a její udržení. Variabilita působení inzulínu se při léčbě inzulínovými analogy snižuje a účinek léčby je tak předvídatelnější. V důsledku toho vede léčba inzulínovými analogy ke snížení počtu hypoglykémií a je pro pacienty bezpečnější,“ vysvětluje Martin Prázný, diabetolog z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Každopádně se diabetici nemohou spoléhat, že se jim cukrovku podaří udržet pod kontrolou pouze díky moderním a bezpečným lékům. Měli by tomu každodenně napomáhat dodržováním zdravého jídelníčku a dostatkem pohybu.

Jak tedy zvládnout vánoční jídelníček „bez obav z následků“ a přitom si svátky užít?

1) Jídlem si neubližujte!
•    Nepřejídejte se. Vychutnejte si svou porci a u jídla nespěchejte. Požitek z jídla neroste s jeho množstvím.
•    Nemějte vánoční dobroty stále na očích, čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat (cukroví ve sklepě), tím méně ho sníte.
•    Pozor na návštěvy, nemusíte sníst vše, co vám bude nabídnuto, naučte se asertivně odmítat.

2) Posviťte si na tuky
•    Místo máslových krémů používejte krémy pudinkové, tvarohové, využívejte želatinu nebo nízkotučné krémy či rostlinné tuky.
•    Uberte z receptu část tuku (třetinu) a nahraďte ho mlékem, jogurtem či kefírem.
•    Plechy nevymazávejte, využijte pečicí fólie.
•    Polevu na cukroví si připravte sami z kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa. Při nákupu čokolády hledejte název „čokoláda“ na obale, dejte si pozor na méně kvalitní náhražky čokolády, ve kterých je část kakaového másla nahrazena palmovým nebo kokosovým tukem s obsahem méně vhodných nasycených mastných kyselin.
•    Smaženého kapra či řízek zbavte tuku osušením do ubrousku nebo krátkým ponořením do vroucí vody.
•    Na smažení použijte řepkový olej, který je tepelně stabilnější než častěji používaný olej slunečnicový.

3) Přátelské cukry
•    Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou, která má 2x více vlákniny a podstatně více minerálních látek (zinek, železo, vápník) i vitaminů (B1, B2).
•    Při pečení cukroví se snažte méně sladit, místo cukru můžete částečně využít ovoce nebo alespoň nekalorické sladidlo, čímž radikálně snížíte množství kalorií. Vhodné pro tepelnou úpravu a svou chutí velmi blízké cukru je též sladidlo sukralóza. Další alternativou je poslední dobou stále oblíbenější přírodní forma slazení – rostlina stévie.
•    Namísto sladkých a často tučných kousků cukroví jezte čerstvé ovoce.
•    Vyhýbejte se alkoholu, zejména tvrdému. Namísto něj si dopřejte sklenku kvalitního vína nebo piva.
•    Vyberte si jen pár nejoblíbenějších druhů cukroví a upečte jen přiměřené množství, dojídání cukroví ještě měsíc po Vánocích už bude jen z povinnosti a nikdo to neocení.
•    Tvarujte o něco menší kousky než v loňském roce (menší kuličky, rohlíčky apod.).

4) Odlehčujte, ale nehladovte
•    Jezte pravidelně 5x denně, zařazujte i malé svačinky.
•    Nezapomínejte na dostatek bílkovin, které pomáhají umocnit pocit nasycení a snižují glykemický index potravin. Tím předejdete rozkolísání hladiny krevního cukru a neovladatelným chutím na sladké.
•    Nezanedbávejte pitný režim. Během dne byste měli vypít alespoň 7 sklenic nekalorických tekutin.
•    Zaměstnejte ruce. Při sledování televize pleťte, vyšívejte, ale nejezte. Případně mějte po ruce dostatek zeleniny. Uzobávání zeleniny mezi jídly není na škodu, nevyhládnete a sníte méně nevhodných potravin.
•    Namísto majonézového salátu si udělejte lehčí verzi s dostatkem zeleniny, namísto klasické majonézy můžete použít majonézu light a bílý jogurt.
•    Chlebíčky s tvrdým salámem nahraďte chlebíčkem šunkovým, místo bramborového salátu použijte tvarohovou pomazánku, namísto tvrdých, tučných sýrů použijte vejce a zeleninu.

5) Začleňte pohyb do sváteční pohody
•    Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáhá zvládat chutě a udržuje váš krevní cukr v rozumných hodnotách.
•    Namísto jídla jděte ven. Procházka se svými bližními vám dá víc než tác chlebíčků a ještě uděláte něco pro své zdraví.
•    Pohyb by vás měl bavit. Nazujte si po letech brusle a jděte se bavit s vnoučaty na kluziště nebo uspořádejte pěší pátrání po nejhezčím betlému.
•    Pokud víte, že jíte přes míru, přidejte na pohybu.

6) Neztraťte nad sebou kontrolu
•    Pravidelně si měřte hladinu krevního cukru.
•    Pokud budete mít hladinu krevního cukru rozkolísanou, zaznamenávejte si hodnoty do sešitu a konzultujte pak zápis s diabetologem.
•    Měřte si pravidelně i krevní tlak a sledujte příjem soli.

Diabetik by neměl během vánočních svátků ztrácet ze zřetele svou nemoc a naopak by měl uzpůsobit své nemoci jídelníček a pohybovou aktivitu. Pár dnů přejídání se přece nestojí za závažné zdravotní komplikace způsobené nejen vysokými hladinami krevního cukru, ale i vzestupem hmotnosti, který je pro diabetika víc než nežádoucí.

Více informací a praktickou nutriční kalkulačku naleznete na www.lecbacukrovky.cz.


Recepty: Zdravě a chutně i o Vánocích  

peceny kaprPečený kapr s jarní cibulkou a červenou paprikou
Počet porcí: 4

Ingredience:
4 filety z kapra
sůl
1 svazek jarní cibulky
½ lžičky mleté sladké papriky
500 g brambor
150 g 12% smetany
30 g rostlinného tuku Flora Gold (při redukci váhy snižte množství)
rostlinný tuk Flora Gold na vymazání pekáče

Návod k přípravě:
Filety z kapra osolíme a potřeme rostlinným tukem Flora Gold. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pekáč vymažeme rostlinným tukem Flora Gold, rozložíme do něj polovinu cibulky, poskládáme na ni vrstvu brambor a ochutíme solí a trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra, zalijeme smetanou a posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou. Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut a poté podáváme.

1 porce: 1960 kJ, 40 g bílkovin, 22 g tuků (SAFA 8 g),  27 g  sacharidů


brusinkove kulickyBrusinkové kuličky
Množství: 10 kuliček

Ingredience:
60 g Sušené brusinky    
80 g Šmakoun Dessert s meruňkami    
1 pol. lžíce Pomerančový džus    

Návod k přípravě:
Vše umixujeme v mixéru a tvarujeme kuličky. Kuličky můžete ozdobit i kouskem mandle, sezamovými semínky apod. Brusinky pomáhají proti nadýmání, upravují střevní mikroflóru, účinně pomáhají proti zánětu močových cest a močového měchýře.

1 kulička 15 g = 113 kJ (27 kcal), 1,2 g bílkovin, 0,1 g tuku, 5,1 g sacharidů


piskotova roladaPiškotová roláda s kávovým krémem

Ingredience:
Roláda
45 g hladké mouky
15 g kakaa
60 g cukru
4 vejce
Náplň
20 g cukru
15 g želatinového ztužovače
4 g rozpustné kávy
200 g nízkotučného tvarohu

Návod k přípravě:
Žloutky vyšleháme s cukrem a z bílků ušleháme tuhý sníh. Postupně do žloutků opatrně vmícháme mouku s kakaem a ušlehaný sníh. Hotové těsto rozetřeme v tenké vrstvě na pečicí papír a pečeme při teplotě 180° C cca 10 minut. Hotovou roládu stočíme v pečicím papíru nebo utěrce a necháme vychladnout.
Připravíme si silnou hustou kávu a necháme ji vychladnout. Tvaroh vyšleháme s cukrem a přidáme kávu. Připravíme si želatinu či želatinový ztužovač dle návodu na obale a smícháme s krémem. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme krémem a opět stočíme, necháme v lednici ztuhnout.

1 porce: 800 kJ, 12 g bílkovin, 5 g tuků (SAFA 1,7 g), 26 g sacharidů


syrova roladaRoládka z uzeného sýra plněná česnekovo-tvarohovou pěnou
Počet porcí: 4

Ingredience:
8 plátků uzeného sýra
40 g rostlinného tuku Flora Gold
120 g nízkotučného tvarohu
80 g šunky
česnek dle chuti
sůl
vlašské ořechy
pažitka

Návod k přípravě:
Plátky uzeného sýra rozložíme na potravinářskou fólii. V misce smícháme rostlinný tuk Flora Gold, tvaroh, utřený česnek a sůl. Pěnou potřeme uzený sýr, poklademe na nudličky nakrájenou šunkou, přidáme pažitku a svineme. Necháme v chladu asi 30 minut ztuhnout, pak roládku nakrájíme a řezy ozdobíme vlašským ořechem a pažitkou.

1 porce: 1160 kJ, 18 g bílkovin, 21 g tuků (SAFA 9,5 g), 3 g sacharidů


tunakove kulickyTuňákové kuličky
Množství: 10 kuliček
Doba přípravy max. 15 min

Ingredience:
100 g Lučina linie
100 g Tuňák ve vlastní šťávě
Oregano sušené koření

Návod k přípravě:
Vše umixujeme v mixéru a tvarujeme kuličky.
Dbejte na kvalitní výběr tuňáka, který ovlivní výslednou chuť kuliček.
Velmi chutné jsou také kuličky s tuňákem v olivovém oleji. Tam je potřeba dostatečně odlít olej a tím snížit výslednou energetickou hodnotu. Místo kuliček lze také recept použít jako pomazánku.

1 kulička 20 g = 110 kJ (25 kcal), 3 g bílkovin, 1,2 g tuku, 0,7 g sacharidů


Recepty poskytla Iva Málková, zakladatelka iniciativy STOB. Další tipy na zvládání Vánoc naleznete v brožuře Vánoce a kila a v dalších STOBových pomůckách nebo na www.stobklub.cz.


Vysočina plná novinek a aktuálních informací

 

VAŠE NÁMĚTY

Vaše náměty zasílejte na

zpravy@informujemeovsem.cz

+420 777 777 078

REKLAMA