remesla_tradicniVe Stožci na Prachaticku se ve čtvrtek představí původní šumavská řemesla. Jarmark šumavských řemesel je další akcí pro veřejnost, kterou NP Šumava připomíná 20. výročí založení a zároveň i 10 let od otevření Informačního střediska ve Stožci, řekla agentuře Mediafax Veronika Hričovská z infocentra.

Návštěvníci NP Šumava i místní obyvatelé se mohou těšit na již tradiční přehlídku původních řemesel, kterou pro ně připravuje Správa NP a CHKO Šumava. „Šestý ročník jarmarku, na kterém se představí spousta řemesel, se uskuteční ve čtvrtek 4. srpna na ploše venkovního areálu Informačního centra (IS) Stožec. Čekáme, že návštěvnost bude opět veliká, v loňském roce přišlo na jarmark přes tisíc lidí,“ upřesnila Veronika Hričovská z IS Stožec.

Některé výrobky budou potěšením nejen pro oko, ale také pro čichové a chuťové buňky, vůně přírodních mýdel, koření, medoviny, medu a čajů přivede návštěvníky až ke stánkům s těmito produkty, které budou moci nejen ochutnávat, ale také kupovat.

Přítomní mohou například vidět dnes již málo představovanou výrobu paličkovaných krajek a síťování. V dalších stáncích představí řezbáři výrobky ze dřeva, přadleny ukážou, jak vzniká jemná a tenká příze z chomáče ovčí vlny, a poté i výrobky z ní, čepice, taštičky, rukavice nebo ponožky.

Nebude chybět ani ukázka zpracování kovu, kdy u kovářské kovadliny v minulých ročních vznikaly na přání návštěvníků různé talismany pro štěstí, ale i praktické hřebíky, svícny a věšáky.

"Návštěvníky jistě zaujme sledování postupu podmalby na sklo, historicky bylo toto řemeslo na Šumavě rozšířené a výrobky převážně s náboženskými motivy putovaly ze staré Šumavy až do vzdálených míst Evropy. Z dalších řemesel budou k vidění šperkaři i výrobci vinutých perel. Návštěvníci si budou moci řemesla také vyzkoušet, například si mohou z včelího vosku vyrobit svíčku a u toho popíjet pečený čaj, jehož základem je ovoce, cukr a dle chuti i alkohol,“ sdělila Veronika Hričovská.

Jarmark začíná v 11.00 a předpokládaný konec bude v 17.30.

zdroj: MEDIAFAX
REKLAMA